Garfieldova pochoutka (lasagne)
10 - 12 plátů lasagní – podle velikosti pekáčku a podle počtu strávníků – pláty předem nevaříme
½kg mletého masa i víc
150g slaniny
6 stroužků česnek
1 velký rajčatový protlak
½litru mléka nebo i s trochou smetany
100g másla
cibule nebo pórek, nejlíp obojí
sůl, pepř, muškát. oříšek, oregano, tymián, koření do mletých mas, 1 malé jablko
4 - 6 vajec
250g sýra
Zpěníme trochu sádla, nemusíme s ním plýtvat, protože trochu pustí i slanina a maso. Potom posmažíme cibulku s pórkem. Můžete dát jen jedno z toho, ale každé vám přidá trochu jedinečné chuti. když jí máme správně posmaženou, přidáme slaninu a propečeme. Pak přidáme maso, dochutíme solí, pepřem, oregano, kořením do MM, tymián, postrouhané jablíčko a česnek. Necháme 20 minut podusit. Po dvaceti minutách přidáme protlak, prohřejeme a dochutíme. Malé tajemství? Není na škodu přidat trochu jahodové marmelády... Dodá tomu dokonalou chuť.
Zatím co se nám dusí maso, můžeme si připravit bešamel. Rozehřejeme máslo, přidáme trochu hladké moušky a uděláme jíšku. Nemusí být moc hustá. Přidáme mléko a smetanu. Pokud si kupujete čerstvé mléko, například z automatu, nemusíte smetanu přidávat, protože čerstvému mléku nic nechybí. A já ho vřele doporučuji. Každopádně teď tuhle omajdu dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Necháme lehce povařit a přidáme 100 g sýra. Konečná omáčka by měla být malinko hustčí než třeba rajská omáčka, ale né o moc.
Nyní, když máme vše hotové nalejeme část bešamelu do pekáčku, položíme na ně pláty lasagní a posypeme polovinou masa, polijeme další částí bešamelu položíme maso, naskládáme lasagne, zalejeme zbytkem bešamelu. Nyní můžeme na lasagne nasázet vejce jako volská oka a posypat zbytkem sýra a nebo jen posypat bez vajec. Na závěr, komu zbyla smetana, polije s ní vršek lasagní.
Náhledy fotografií ze složky Garfieldova pochoutka (lasagne)